Οίτυλο

Οίτυλο

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αρεόπολη και ανεβαίνοντας στον όρμο του Οιτύλου φτάνουμε στο ιστορικό Οίτυλο. Ο σύγχρονος οικισμός κατέχει τη θέση της αρχαίας πόλης Οιτύλου ή Βοιτύλου, που μνημονεύεται από τον Όμηρο. Λόγω της εξαιρετικής του γεωγραφικής θέσης διαθέτει μαγευτική θέα. Από βορρά προς νότο θα συναντήσετε τρεις παραλιακούς οικισμούς, το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το Λιμένι.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς και όμορφους οικισμούς της Αποσκιερής Μέσα Μάνης. Φημίζεται για την γραφικότητά του, την μοναδικότητα του τοπίου του και την φιλοξενία των κατοίκων του που είναι αξιομνημόνευτη. Πέρα από την παραδοσιακή φιλοξενία που θα βρει κανείς στο χωριό υπάρχει και πλούσια βλάστηση. Στο χωριό θα βρει κανείς και πολλές γραφικές εκκλησίες και χαρακτηριστικές κρήνες. Ένα πράγμα που κάνει αυτό το χωριό μοναδικό είναι τα πέτρινα διώροφα και τριώροφα σπίτια που μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη και δεν μπορεί να ξεκολλήσει από αυτό.

Βρίσκεται μια ανάσα από το Λιμένι για αυτό και καθημερινά περνούν από τον οικισμό πλήθος κόσμου. Το Οίτυλο αν και είναι κυρίως ημιορεινό, στα παράλια γίνεται πεδινό, για να προσφέρει μια υπέροχη παραλία συνώνυμη της άγριας ομορφιάς.

Σε περίοπτη θέση στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η προτομή του αγνού ήρωα της επανάστασης του 1821 Ηλία (Τ)Σαλαφατίνου. Η προτομή τοποθετήθηκε εκεί το 1989 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων του Οιτύλου «Τσαλαφατίνος» και τη συμπαράσταση της τότε κοινότητας και κατοίκων του χωριού.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

30°C
45%
0.91 m/s