Νεάπολη Βοιών

Νεάπολη Βοιών

Το νοτιοανατολικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και ολόκληρη της Ευρώπης είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός της Νεάπολης. Θεωρείται από πολλούς «πρωτεύουσα» της περιοχής των Βάτικων και εκτείνεται από το χωριό Έλικα μέχρι τον Καβομάλλια. Η ιστορία όμως της πόλης ξεκινά περίπου από την δεύτερη χιλιετηρίδα προ Χριστού. Στην σημερινή θέση της πόλης βρισκόταν η αρχαία πόλη Βοίες. Η περιοχή των Βατίκων κατοικήθηκε από το μυθικό πρόσωπο του Αινεία, που αποτελεί και τον ιδρυτή της Ρώμης.

Η πρώτη ονομασία της σημερινής πόλης ήταν Πεζούλα. Τότε η πόλη μετά από συνένωση των δήμων Μαλέα και Βοιών αναδείχτηκε ως πρωτεύουσα, απέκτησε ξανά την παλιά της ονομασία Βοίες και ρυμοτομικό σχέδιο από Βαυαρό αρχιτέκτονα επί βασιλεία Όθωνα. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε, ενσωμάτωσε πληθυσμό από όλα τα γύρω χωριά της περιοχής και εν συνεχεία μετονομάστηκε ξανά σε Νεάπολη.

Τα τελευταία χρόνια οι περιηγητές ανακαλύπτουν τις ομορφιές της ευρύτερης χερσονήσου των Βοιών, η οποία διατηρεί μια άγρια ομορφιά που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Η πόλη αποτελεί ένα τυπικό επαρχιακό λιμάνι, με στοιχειώδη τουριστική υποδομή και κάποια γραφικά κομμάτια κυρίως στο πίσω μέρος της.

Φτάνοντας στην πόλη αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του εκάστοτε επισκέπτη είναι το μεγάλο άγαλμα του θαλασσινού Βατικιώτη. Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο άγαλμα ακριβώς στο ύψος της κεντρικής προβλήτας το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολο της πόλης που φιλοτεχνήθηκε περίπου την διετία 1933-34 από τον γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα. Το εντυπωσιακό άγαλμα είναι αφιερωμένο στην δόξα του Βατικιώτη θαλασσινού και αναπαριστά ένα ναυτικό που είναι έτοιμος να ρίξει ένα λεπτό σκοινί και να δέσει την βάρκα του.

Η αύρα της Νεάπολης κρύβει κάτι μαγικό που σε καθηλώνει και σε καλεί να την ανακαλύψετε σπιθαμή προς σπιθαμή. Σε καλεί να την περπατήσετε, να περιηγηθείτε και να φωτογραφηθείτε σε όλα τα σοκάκια της είτε μεγάλα είτε μικρά.

Επιπλέον άξιο θαυμασμού αποτελεί και η μοναδική αρχιτεκτονική της πόλης και ο γραφικός χαρακτήρας του παλιού κομματιού της. Στην Νεάπολη βρίσκεται ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος που στέκει αγέρωχος στο ψηλότερο σημείο του λόφου. Πριν αποχωρήσετε από την πόλη θα πρέπει να κάνετε μια στάση στην παραλία, να χαλαρώσετε και να γευτείτε το ούζο και το χταπόδι αλλά και διάφορους μεζέδες ακριβώς δίπλα στο κύμα.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

31°C
45%
3.27 m/s