Μονεμβασιά

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια ή αλλιώς και Μονεμβασία όπως είναι και γνωστή, αποτελεί μια πασίγνωστη ιστορική πόλη της Ανατολικής Πελοποννήσου. Το φράγκικο όνομα της πόλης ήταν Μαλβάζια ενώ οι σημερινοί κάτοικοι έχουν κρατήσει το όνομα Μονεμβασιά. Πρόκειται για ένα πραγματικό διαμάντι της περιοχής καθώς η ομορφιά της μαγεύει αμέσως κάθε επισκέπτη. Η μεγάλη ποικιλία ερμηνειών όσον αφορά την ονομασία της, προκύπτει από το γεγονός ότι αποτελούσε σημαντικό λιμάνι της περιοχής και κατά συνέπεια σημαντικό εμπορικό δρόμο ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή αλλά και σταυροδρόμι ανάμεσα σε πολλούς λαούς της Μεσογείου.

Το όνομα της πόλης προέρχεται από την μίξη δυο ελληνικών λέξεων. Τη λέξη Μόνη και την λέξη Έμβασις που σημαίνει μοναδική είσοδος. Η ονομασία είναι δικαιολογημένη αφού για την είσοδο στην πόλη υπάρχει μια δίοδος και είναι αδύνατον να εισέλθεις με άλλο τρόπο. Άλλωστε κατά τον Μεσαίωνα το προτέρημα αυτό της πόλης, την έκανε να αποτελεί ένα απόρθητο φυσικό φρούριο.

Η Μονεμβασιά είναι γνωστή σε όλους ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», καθώς αν παρατηρήσουμε την πόλη σε σμίκρυνση παρουσιάζει τεράστια ομοιότητα με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Από την άλλη πλευρά όμως ο γνωστός ποιητής Γιάννης Ρίτσος αποκαλούσε την Μονεμβασιά Καράβι από πέτρα.

Ακριβώς πριν από την μεγάλη γέφυρα της καστροπολιτείας βρίσκεται η Νέα πόλη της Μονεμβασιάς.
Η πόλη είναι χτισμένη ακριβώς στη σκιά του βράχου. Αποτελεί ένα ζωντανό τουριστικό οικισμό με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με εστιατόρια και καφέ μπαρ. Άλλωστε κάθε χρόνο όλες τις εποχές του χρόνου την επισκέπτονται πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές. Η φημισμένη Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Νέα πόλη και η σύνδεση τους πραγματοποιείται με συχνά δρομολόγια λεωφορείου. Μέσα στην πόλη υπάρχουν πολλές επιλογές για μπάνιο στην παραλία του Κάκαβου αλλά και λίγο μακρύτερα στο Πορί και τις παραλίες των Νομίων.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

33°C
38%
5.02 m/s