Μολάοι

Μολάοι

Η περίφημη πόλη των μύλων όπως είναι γνωστή η πόλη των Μολάων είναι χτισμένη ακριβώς στις δυτικές παρυφές της ομώνυμης πεδιάδας σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και διοικητικά κέντρα ολόκληρου του νομού Λακωνίας αφού διαθέτει Γενικό Νοσοκομείο, Πολεοδομικό Γραφείο, Αστυνομία, Ειρηνοδικείο, Δασαρχείο, Κ.Ε.Π., Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δημόσια Βιβλιοθήκη και Τράπεζες.

Το όνομα της πόλης προέρχεται από την λατινική λέξη mola η οποία μεταφράζεται ως μύλος. Επομένως ο κύριος λόγος που το όνομα της πόλης εμπλέκεται με την λέξη μύλος είναι γιατί στην περιοχή υπήρχαν περίπου 13 νερόμυλοι που τροφοδοτούνταν από τα άφθονα νερά της Κουρκούλας και της Γκαγκανιάς. Ρίχνοντας μια ματιά στην σημερινή όψη της πόλης παρατηρούμε ότι ταυτίζεται με την όψη μιας σύγχρονης πόλης που διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανέσεις για τον επισκέπτη. Πίσω από τον μοντέρνο χαρακτήρα της όμως κρύβει τις ρίζες της βαθιά πίσω στην ιστορία.

Το ιστορικό παρελθόν της πόλης είναι αρκετά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι ολόκληρη η πόλη είναι πλούσια σε μυκηναϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, σε τάφους αλλά και σε μεταλλευτικό ορυκτό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή της Γκαγκανιάς. Στην κορυφή του λόφου Βίγκλα υπάρχουν λείψανα μια αρχαίας ακρόπολης ενώ πάνω στον κοκκινωπό βράχο της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται και ένα ακόμα Μεσαιωνικό κτίσμα ο "παλιόπυργος".

Η πόλη διαθέτει και μια πολυσύχναστη κεντρική πλατεία που έχει να προσφέρει πολλές επιλογές από το πρωί για καφέ, και έπειτα για ποτό η φαγητό, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών όλες τις ώρες της ημέρας. Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται η είσοδος για το Φαράγγι του Λάρνακα, τον μικρό παράδεισο που αποζημιώνει αυτούς που θα τον εξερευνήσουν.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

29°C
38%
3.01 m/s