Λιμένι

Λιμένι

Το Λιμένι αδιαμφισβήτητα είναι το μεγάλο στολίδι της Μάνης. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο πανέμορφο γραφικό χωριό που αποτελεί επίνειο της Αρεόπολης με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Φτάνοντας στο χωριό αυτό που θα παρατηρήσει κάποιος και θα του κάνει εντύπωση είναι το παλάτι του Πετρόμπεη. Ο Πετρόμπεης αποτέλεσε τον τελευταίο Μπέη της Μάνης και κορυφαίο οπλαρχηγό του 1821. Σύμφωνα με την παράδοση ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ο παππούς του γνωστού Πετρόμπεη παντρεύτηκε μια νεράιδα που συνάντησε σε μια απόμερη παραλία. Έτσι άλλωστε εξηγούσαν και οι ντόπιοι την εντυπωσιακή ομορφιά που είχαν όλοι οι Μαυρομιχαλαίοι μιας και τους θεωρούσαν νεραϊδογέννητους.

Το χωριό αποτελούσε λιμάνι και έδρα των Μαυρομιχαλαίων. Αποτέλεσε βέβαια και τον τελευταίο οικισμό τους όπου σώζονται ακόμα και σήμερα αρκετά κτίσματα, όπως πύργοι, αρχοντικά και διάφορα άλλα.

Όπως είναι φυσικό όλα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα κτίρια, με μεγάλη ιστορική αξία. Όσον αφορά το επιβλητικό αυτό «παλάτι» που παρατηρεί κανείς, μπαίνοντας στο χωριό, είναι ένας τετραώροφος Πύργος με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα γεγονός που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Φυσικά το παλάτι αυτό κατά την διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το μέρος αυτό που διέμενε ο Πετρόμπεης, ανακαινίστηκε το 1976, όπως αναγράφετε και στην ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί, από τους κληρονόμους της ιστορικής αυτής οικογένειας, ενώ σήμερα παραμένει ακατοίκητο. Τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της οικογένειας έχουν ανακαινιστεί και μερικά λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Γυρίζοντας πάλι στο ιστορικό κέντρο του χωριού, τα όμορφα καλντερίμια, τα αναστηλωμένα πυργόσπιτα και τα πέτρινα κτίρια συνθέτουν μια ατμόσφαιρα μοναδική βγαλμένη από παραμύθι που σε κάνει να θέλεις να εξερευνήσεις κάθε μονοπάτι και κάθε σπιθαμή αυτού του ιστορικού τόπου. Το τουριστικό αυτό θέρετρο περιβάλλεται και από θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στον οικισμό έχει βράχια και μέσα και έξω από αυτή, η διαύγεια της θάλασσας και η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε προκαλούν να κολυμπήσεις στα νερά της πράγμα που μπορείς να κάνεις με προσοχή πάντα. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τις γραφικές ταβερνούλες και τα εστιατόρια πάνω ακριβώς από την θάλασσα που είναι ιδανική επιλογή για φρέσκο ψαράκι και χαλάρωση μπροστά στο απέραντο γαλάζιο που απλώνεται στα πόδια σας.

Η περιοχή όπως είναι λογικό, λόγω του φυσικού κάλλους της, συγκεντρώνει όλες τις εποχές πλήθος κόσμου για αυτό άλλωστε διαθέτει και πολλούς ξενώνες και καταλύματα ικανά να ευχαριστήσουν όλα τα γούστα.

Τέλος μια σημαντική πληροφορία για το μέρος είναι ότι στο Λιμένι δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα ή υπηρεσίες μιας και οι αρχές θέλουν να κρατήσουν ζωντανό και αναλλοίωτο το γραφικό χαρακτήρα του οικισμού.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

30°C
47%
1.17 m/s