Λάγια

Λάγια

Η Λάγια βρίσκεται στην Μέσα Μάνη και όταν κάποιος περπατήσει ανάμεσα στα σοκάκια της θα καταλάβει την παλαιότερη δόξα της. Παρουσιάζει έντονο Μανιάτικο χρώμα εφόσον είναι γεμάτη με πύργους και πυργόσπιτα. Στη Λάγια εμφανίζονται και οι παλαιότεροι μανιάτικοι πύργοι, οι χαρακτηριστικοί "κόλουροι" πύργοι του Γιαννόγγωνα και του Mαυροδακάκου .

Όπως σε όλη τη Mάνη, έτσι και στη Λάγια η οργάνωση της παραδοσιακής κοινωνίας ήταν σε πατριές που η κάθε μια είχε τον πύργο της, τα γύρω κτίσματα, την εκκλησία της και το νεκροταφείο τους. Για αυτό το λόγο καταγράφονται πολλές εκκλησίες, οι οποίες ανήκουν στις οικογένειες του χωριού.

Όπως συνέβη και με πολλά άλλα χωριά, έτσι και με την Λάγια, η οποία σιγά σιγά ερήμωσε, μένοντας με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως η Λάγια θυμάται τον παλιό ένδοξο εαυτό της.

Η Λάγια περηφανεύεται και για πολλούς πνευματικούς ανθρώπους , καλλιτέχνες , αθλητές αλλά και πολιτικούς που κατάγονται από την περιοχή. Να αναφέρουμε ότι η αείμνηστη ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε καταγωγή από εδώ.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

28°C
49%
2.35 m/s

Κοντά σε Λάγια

* Οι αποστάσεις μετρούνται σε ευθεία γραμμή. Ο πραγματικός χρόνος μπορεί να διαφέρει.