Ελαφόνησος

Ελαφόνησος

Η Ελαφόνησος είναι το μοναδικό νησί της Λακωνίας. Το νησί προσελκύει πλήθος τουριστών με κορύφωση το μήνα Αύγουστο.
Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί, αλλά τη χερσόνησο "ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ", καθώς το τότε σχήμα παρέπεμπε στην όψη γαϊδουρομασέλας, σύμφωνα με τον Παυσανία, ο οποίος στην περιήγησή του τοποθετεί την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή της νησίδας Παυλοπέτρι (Πετρί), όπου διακρίνονται ακόμη και σήμερα χαλάσματα σπιτιών. Χαλάσματα από την αρχαιότητα βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της Ελαφονήσου όπως στον Κάβο Καλογήρου (Καλόγερας) κοντά στο νησί Κασέλα στης Παναγίας τα Νησιά αλλά και αλλού.

Το όνομα Ελαφόνησος οφείλεται στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς στην περιοχή υπήρξε πλήθος μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος. Στην ευρύτερη περιοχή είχε βρεθεί και το άγαλμα της θεάς Άρτεμης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Η Ελαφόνησος αποτελεί και προορισμό για τους φυσιολάτρες καθώς είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 με διάφορα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η Ελαφόνησος αν και μικρή έχει πολλά ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφτεί κανείς. Όλες οι παραλίες του νησιού είναι γεμάτες με θαλασσόκερδα. Επισκεφτείτε τις δίδυμες παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου που βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου.

Η παραλία του Σίμου βρίσκεται μεταξύ δύο μικρών χερσονήσων, Φράγκου και Σαρακίνικου, με θέα προς τα Κύθηρα με μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο Το τοπίο συμπληρώνεται από τους μεγάλους αμμόλοφους και το μοναδικό κεδρόδασος που επεκτείνεται μέχρι και την γειτονική παραλία του Σαρακίνικου. Ο Σίμος παλιότερα υπήρξε προορισμός για πολλούς που προτιμούσαν το ελεύθερο κάμπινγκ. Σήμερα έχει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές αλλά και επιχειρήσεις εστίασης, για να ικανοποιήσει όλους τους επισκέπτες.

Η παραλία του Σαρακίνικου, ή αλλιώς Μεγάλη Παραλία, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ελαφονήσου δίπλα στην παραλία του Σίμου. Με μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο αποτελεί μία από ομορφότερες παραλίες του νησιού. To Σαρακίνικο πλαισιώνεται από μεγάλους αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους κάνοντας το τοπίο μοναδικό. Στην δυτική πλευρά της υπάρχει το μεγάλο και οργανωμένο κάμπινγκ της. Η παραλία οφείλει το όνομα της στους Σαρακηνούς πειρατές και κουρσάρους, που χρησιμοποιούσαν τον όρμο της παραλίας για ορμητήριο στη προσπάθεια τους να λεηλατήσουν τα διερχόμενα πλοία του στενού Ελαφονήσου και Κυθήρων.

Στην άλλη παραλία του νησιού, Παναγία μπορείτε να απολαύσετε ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησιά της. Η παραλία πήρε το όνομα της από το μικρό ναό της Παναγιάς της Κατωνησιώτισσας που βρίσκεται κοντά στην παραλία.
Όλες οι παραλίες του νησιού προσφέρονται για τους λάτρες των θαλάσσιων σπορ οι οποίοι μπορούν να κάνουν surf, wind surf και kite.

Για να φτάσετε στο εκκλησάκι του Άγιου Σπυρίδωνα θα χρειαστεί να διασχίστε το γραφικό γεφύρι. Στον Άγιο Σπυρίδωνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τελούνται πολλά μυστήρια καθώς το τοπίο είναι μοναδικό.
Διασχίστε τα στενά του νησιού όπου θα συναντήσετε τους υπέροχους κατοίκους του και απολαύσετε την φιλοξενία τους.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου διεξάγεται και η Γιορτή των Ψαράδων. Ο σύλλογος ψαράδων του νησιού διοργανώνει την εκδήλωση αυτή που περιλαμβάνει νησιώτικους και τοπικούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα , ζωντανή μουσική και άφθονο φαγητό και ψάρια προς τιμήν των επισκεπτών της Ελαφονήσου και με ευχές για καλές θάλασσες.

Δρομολόγια προς το νησί από την παραλία της Πούντας διεξάγονται καθημερινά.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

31°C
48%
2.15 m/s