Βαμβακού

Βαμβακού

Η Βαμβακού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα σε υψόμετρο 903 μέτρων. Κτίστηκε περίπου το 15ο αιώνα. Το όνομα του χωριού Βαμβακού (Pampakon) πιθανόν προέρχεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη για το βαμβάκι.

Κατά την περίοδο της ακμής, στη Βαμβακού υπήρχαν 200 οικογένειες. Οι Βαμβακίτες ήταν άνθρωποι που ζούσαν πολλά χρόνια. Δεν λείπουν τα παραδείγματα ανθρώπων που ξεπέρασαν τα 100 έτη.

Οι κάτοικοι της Βαμβακούς σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ασχολούνταν κυρίως με τη Γεωργία κυρίως με την καλλιέργεια της καρυδιάς, τις καστανιάς, της πατάτας, της κερασιάς, τις αχλαδιάς και των κηπευτικών. Επίσης ασχολούνταν και με την Κτηνοτροφία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και την παραγωγή του περίφημου κρασιού που έφερε την ονομασία Οινουντιάδης Οίνος. Παράλληλα, η Βαμβακού εξελίχθηκε σε εργαστηριοχώρι, όπου γινόντουσαν πολυάριθμες οικονομικές δραστηριότητες με κεντρικό άξονα το βαμβάκι.

Ήταν σημαντική και η συνεισφορά των Βαμβακιτών στους Αγώνες του 1821 καθώς και στους Βαλκανικούς πολέμους και τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο.

Φυσικά, όπως συνέβη και με πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, έτσι και η Βαμβακού υπήρξε θύμα της μετανάστευσης. Το μεγαλύτερο κύμα φυγής έλαβε χώρα περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, με δημοφιλείς προορισμούς την Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Αίγυπτο, αλλά και τη Ρωσία. Για να τιμήσουν όλους αυτούς υπάρχει στην είσοδο του χωριού ο Σταθμός Συγκινήσεως, από όπου αποχαιρετούσαν τους συγγενείς και τους φίλους τους όσοι έφευγαν για τα ξένα.

Η Βαμβακού είναι ο τόπο καταγωγής του αείμνηστου εφοπλιστή και επιχειρηματία Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος είχε ηλεκτροφωτίσει το χωριό. Η πολύπλευρη υποστήριξη συνεχίστηκε από το ΙΣΝ τα επόμενα χρόνια, με εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπλασης, χρηματοδότησης κοινοτικών προγραμμάτων, αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου, ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων κ.α.

Όπως συνέβη με πολλά άλλα χωριά της Ελλάδος, έτσι και η Βαμβακού σιγά σιγά εγκαταλείφτηκε από τους περισσότερους κατοίκους της. Όμως μια ομάδα νέων ανθρώπων και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισαν να δώσουν και πάλι ζωή στην Βαμβακού. Δημιούργησαν λοιπόν το Vamvakou Revival και μέσα από διάφορες δράσεις προσπαθούν να επαναφέρουν την ζωή στο χωριό.

Το χωριό αποτελεί ορμητήριο για ορειβατικές αναβάσεις στις κορυφές του Μεγάλη Τούρλα (1935μ.) και Γαϊτανόρραχη (1803μ.), από που είναι ορατή ακόμα και η Αθήνα, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.

Η πετρόκτιστη Βαμβακού αποτελεί σημείο συνάντησης όσων επιζητούν χαλαρές αποδράσεις σ’ έναν από τους πλέον όμορφους και εναλλακτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

32°C
23%
3.09 m/s

Κοντά σε Βαμβακού

Διαμονή

Αξιοθέατα

Καφέ & Μπαρ

* Οι αποστάσεις μετρούνται σε ευθεία γραμμή. Ο πραγματικός χρόνος μπορεί να διαφέρει.