Αρεόπολη

Αρεόπολη

Η Αρεόπολη είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Ανατολικής Μάνης, ένας ιστορικός οικισμός, μια ιστορική πρωτεύουσα πατρίδα της γνωστής οικογένειας των Μαυρομιχαλέων.

Ο τόπος αυτός είναι από τους λίγους που είχε καταφέρει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας. Το παλιότερο όνομα της πόλης ήταν Τσίμοβα που το 1836 άλλαξε όνομα και μετονομάσθηκε σε Αρεόπολη. Πιθανολογούμε ότι για την καινούργια ονομασία της πόλης ευθύνονται οι παλιοί Μανιάτες όπου και έδωσαν στην πόλη το όνομα του θεού Άρη γνωστός και ως θεός του πολέμου ή μια πιο λαϊκή εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι λόγω των πολλών αέρηδων που επικρατούν στην περιοχή (…Αερόπολη!).

Όπως πολλές περιοχές της Μάνης έτσι και η Αερόπολη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821. Μάλιστα στην πλατεία του χωριού, μπροστά στο Ναό των Ταξιαρχών, στις 17 Μαρτίου το 1821 οι περήφανοι Μανιάτες ήταν εκείνοι που πρώτοι όρθωσαν το λάβαρο της επανάστασης, μια λευκή σημαία με μπλε σταυρό που έγραφε Νίκη ή θάνατος και Ταν ή επί τας, και έπειτα από τότε και κάθε χρόνο οι κάτοικοι γιορτάζουν με συγκίνηση και λαμπρότητα την επέτειο αυτής της εξέγερσης και έχουν με περηφάνια αναπεπταμένα αντίγραφα της σημαίας των προγόνων τους στα πυργόσπιτα και τα καταστήματά τους! Στο νεότερο κέντρο της πόλης, στην πλατεία των Αθανάτων όπως ονομάζεται, στέκει επιβλητικό το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Με το πέρασμα των χρόνων, η Αρεόπολη αναπτύχθηκε και σήμερα έχει εξελιχτεί σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο σημαντικό για ολόκληρη τη Μάνη ενώ έχει κριθεί και διατηρητέος οικισμός κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.

Ξεκινώντας την εξερεύνηση στα μυστικά μονοπάτια της πόλης εύκολα θα καταλάβει κανείς ότι και η Αρεόπολη διαθέτει αυτή την άγρια και συνάμα γοητευτική ομορφιά που διαθέτουν όλες οι πόλεις της Μάνης. Πέτρινα σπίτια, λιθόχτιστες αυλές, επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι είναι μερικά από αυτά προσδίδουν στην ατμόσφαιρα τον αέρα περηφάνιας που επικρατούσε από τότε και διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

30°C
43%
1.6 m/s