Άλικα

Άλικα

Ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα χωριά της μέσα Μάνης είναι τα Άλικα. Κάθε γωνιά του κρύβει και ένα κομμάτι της ιστορίας.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει γραμμένο με δύο διαφορετικούς τρόπους, Άλυκα και Άλικα. Περισσότερη πιθανή είναι η θεωρία ότι προέρχεται από το Άλικο που σημαίνει κόκκινος φωτεινός και ίσως έχει σχέση με το κοκκινωπό μάρμαρο της Λατομάς.

Δηλαδή είναι ένα φωτεινό χωριό ή είναι χτισμένο σε μια περιοχή με κόκκινες πέτρες. Από τα Άλικα πέρασαν πολλές οικογένειες της Μάνης, της Καλαμάτας και γενικότερα της Λακωνίας. Πολλές από αυτές προόδευσαν και απέκτησαν πλούτη και δόξα και ήταν από τους κυριότερους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Από τις πιο γνωστές είναι οι Μαυρομιχαλαίοι και οι Γρηγοράκηδες – Τζανετάκηδες. Σήμερα στο χωριό κατοικούν περίπου 70 άτομα και μοιάζει να έχει ξεχαστεί στον χρόνο.

Εντυπωσιάζει το παλιό σχολείο και το μνημείο που υπάρχει στην πλατεία του χωριού. Η πιο κοντινή παραλία είναι αυτή του Αλμυρού και αξίζει να την επισκεφτείτε.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

30°C
51%
2.4 m/s

Κοντά σε Άλικα

* Οι αποστάσεις μετρούνται σε ευθεία γραμμή. Ο πραγματικός χρόνος μπορεί να διαφέρει.