Αγερανος

Αγερανος

Το χωριό Αγερανός είναι κτισμένο σε υψόμετρο 50 μέτρων και απέχει 60 χιλιόμετρα από την Σπάρτη. Βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό ακρωτήριο που χωρίζει τους όρμους Επάνω και Κάτω Βαθύ.

Το ακρωτήριο είναι πιθανόν ο αρχαίος Αράϊνος όπου βρισκόταν ο Τύμβος του Λας και ο ανδριάντας του. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός λόγω των πυργόσπιτων που υπάρχουν. Ο Αγερανός ήταν έδρα του καπετάνιου Αντώνη Γρηγοράκη που μεταξύ το 1803-1808 ήταν πέμπτος Μπέης της Μάνης.

Ο Αγερανός έχει μερικά σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε. Ένα από αυτά είναι το πυργόσπιτο των Γρηγοράκηδων (Πύργος Αντωνόμπεη Γρηγοράκη) το οποίο κατασκευάστηκε το 1782.

Αποτελεί αξιόλογο φρουριακό συγκρότημα και χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι λιθόκτιστη.

Χρονολογείται περίπου στα τελευταία χρόνια του 19ου αι. Ο ναός των Ταξιαρχών, δίπλα στον πύργο των Γρηγοράκηδων είναι μονόχωρος, σταυροειδής με τρούλο και χρονολογείται στα μεταβυζαντινά χρόνια. Όλα τα παραπάνω έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε και το πυργόσπιτο Τσικουριού.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

33°C
37%
1.39 m/s