Τα Παλάτια των Δεσποτών

Τα Παλάτια των Δεσποτών

Ακριβώς στο λεγόμενο «φρύδι» του βράχου βρίσκουμε και την περίφημη καστροπολιτεία του Μυστρά, και πιο συγκεκριμένα στο άκρο του πλατώματος στο βόρειο τμήμα της Άνω Χώρας, θα βρούμε τα περίφημα Βυζαντινά Παλάτια των Δεσποτών. Πρόκειται για ένα σύνολο κτισμάτων με σημαντικότερα από αυτά να είναι η πτέρυγα των Καντακουζηνών που κατασκευάστηκε τον 14αιωνα και η πτέρυγα των Παλαιολόγων που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα.

Τα παλάτια ήταν ένα σύνολο διώροφων και τριώροφων κτιρίων με στοές αλλά και ξενώνες. Ανάμεσα σε αυτούς του χώρους υπήρχαν και άλλα διάφορα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνταν για διάφορες χρήσεις όπως χώροι άθλησης και αποθήκευσης. Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα βυζαντινού παλατιού που σώζεται στον ελλαδικό χώρο μέχρι και σήμερα. Το παλάτι αποτελούσε την έδρα του δεσπότη και τόπος κατοικίας του δεσπότη και της οικογένειάς αρχικά των Καντακουζηνών και εν συνεχεία της οικογένειας των Παλαιολόγων.

Για όσους δεν πτοούνται από την ανάβαση εάν συνεχίσουμε την περιήγηση μας ακόμα πιο ψηλά φτάνουμε στην άνω πύλη του Μυστρά. Στην κορυφή του λόφου σε απότομο ύψωμα βρίσκεται και το περίφημο κάστρο του Βιλεαρδουίνου που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα και η θέα απλά σου κόβει την ανάσα Το ύψωμα στο οποίο χτίστηκε το κάστρο είχε απότομη και κωνοειδή μορφή και ονομαζόταν Μυζυθράς και έπειτα από παραφθορά Μυστράς.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

29°C
23%
2.42 m/s