Μονοπάτια στη Σπάρτη

Μονοπάτια στη Σπάρτη

Η κορυφή του Ταυγέτου έχει υψόμετρο 2.407m αποτελώντας την μεγαλύτερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Οι ντόπιοι το αποκαλούν και προφήτη Ηλία. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα, στενά μονοπάτια, φαράγγια αλλά και πανέμορφα μικρά χωριουδάκια ξεπροβάλουν στις πλαγιές τω βουνών. Ο έμπειρος αναβάτης θα βρει στον Ταύγετο το ιδανικό τοπίο για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ενδιαφέρουσες διαδρομές και η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη. Από την άλλη οι λάτρεις της φύσης θα ενθουσιαστούν με τα υπέροχα μονοπάτια που κρύβει ο Ταΰγετος.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από την Αναβρυτή. Στο δρόμο Αναβρυτή-Λακκωμάτων παρατηρούμε ότι χωρίζονται δύο μονοπάτια και μπορούμε να διασχίσουμε ένα πανέμορφο δάσος από μαυρόπευκα και έλατα μέχρι την θέση Λιβάδι. Μια διαδρομή περίπου 2χιλιομέτρων αποτελεί η διαδρομή Αναβρυτή με την Μονή Φανερωμένης. Στο 3ο χιλιόμετρο της οδού Αγίου Ιωάννη –Αναβρυτής φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αι-Γιώργη ενώ κινούμενοι αριστερά φτάνουμε σε μια χαράδρα ακριβώς στην είσοδο του χωριού.

Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι η διαδρομή Παρόρι – Παναγία Ζαγούνα – Φανερωμένη (μοναστήρι). Περίπου 300 χιλιόμετρα από την έξοδο του χωριού Παρορείου θα βρούμε μια διακλάδωση η οποία θα μας οδηγήσει στην Μονή Παναγία της Ζαγούνας. Η όμορφη αυτή διαδρομή θα ολοκληρωθεί στην Μονή της Φανερωμένης.

Στην περιοχή του Νέου Μυστρά μπορούμε να περπατήσουμε στα πανέμορφα καλντερίμια του χωριού. Η ανάβαση μας μπορεί να διαρκέσει έως και μια ώρα. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από το γεφύρι το οποίο αποτελεί και το μέσο σύνδεσης του νέου Μυστρά με την πανέμορφη Βυζαντινή Καστροπολιτεία. Κάνοντας μια όμορφη διαδρομή και περνώντας από το ερημοκλήσι του Αγίου Ιωάννη αλλά και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Σωτήρας φτάνουμε στην Ταϋγέτη.

Μια υπέροχή διαδρομή που μπορούμε να κάνουμε ξεκινά και στα Καλύβια Σοχάς με ένα υπέροχο λιθόστρωτο μονοπάτι στο οποίο διασχίζεις την πηγή και έπειτα συναντά την εκκλησιά της Ζωοδόχου Πηγής. Έπειτα από μια διαδρομή περίπου δύο ωρών φτάνεις στη σημερινή Σοχά, έναν όμορφο πετρόχτιστο οικισμό όπου λειτουργεί και ως ξενώνας.

Ένας έμπειρος ορειβάτης θα λατρέψει την ανάβαση στον προφήτη Ηλία. Η ανάβαση στην συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές αναβάσεις κορυφών και σίγουρα αξίζει να την κάνετε. Στην Λαγκάδα υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο στο οποίο θα βρει κανείς μια ενότητα τεσσάρων μικρών ορθοπλαγιών με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

26°C
29%
1.96 m/s