Απολιθωμένο Δάσος

Απολιθωμένο Δάσος

Στο Απολιθωμένο Δάσος εφόσον η προσέγγιση γίνεται οδικώς από τη Νεάπολη, φτάνουμε στο κεφαλοχώρι του Αγίου Νικόλαου στην νότια πλευρά των Βατίκων έπειτα συνεχίσουμε μέσω του χωματόδρομου ως την Αγία Μαρίνα και μετά μόλις 100μ. δεξιά ως την θάλασσα βρισκόμαστε στον προορισμό μας. Η διαδρομή περίπου μέχρι να φτάσεις διαρκεί ένα μισάωρο καθώς ο δρόμος είναι λίγο στενός και απότομος σε κάποια σημεία. Η επίσημη ονομασία του της περιοχής είναι Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου, και προφανώς αντιλαμβάνεσαι άμεσα ότι εισέρχεσαι στην περιοχή καθώς το τοπίο αρχίζει και διαφέρει από τα συνηθισμένα αφού νιώθεις την ατμόσφαιρα του απόκοσμου.

Στο σημείο κυριαρχεί η αίσθηση του παλιού και του ξεχασμένου. Οι επίσημες αναφορές των επιστημόνων δείχνουν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν, λόγω διάφορων γεωλογικών ανακατατάξεων που προήλθαν από σεισμούς και μια μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα, οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής. Στη συνέχεια η οργανική ύλη από δένδρα, φυτά και μαλάκια, αντικαταστάθηκε από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου κάτω από τη θάλασσα. Η διαδικασία αυτή κράτησε πάρα πολλά χρόνια. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει το δάσος αυτό σπουδαίο.

Η προσέγγιση της περιοχής από την θάλασσα είναι πολύ εύκολη καθώς βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο της Αγίας Μαρίνας ανατολικά του Προφήτη Ηλία. Πανέμορφα χρώματα στα νερά με δύο πανέμορφες αμμουδιές συνθέτουν το σπάνιο και μοναδικό τοπίο του απολιθωμένου δάσους.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία

Άγιος Νικόλαος

Καιρός

29°C
54%
4.12 m/s