Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό οικισμό που έχει καταφέρει να διατηρηθεί για πολλά χρόνια σε άψογη μορφή. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και φυσικά κύριο σταθμό για οποιονδήποτε βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.

Η πασίγνωστη καστροπολιτεία είναι χτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο στη νοτιοανατολική ακτή της Πελοποννήσου και χωρίζεται σε δύο τμήματα. Την Άνω Πόλη η οποία παραμένει ακατοίκητη και την Κάτω Πόλη η οποία κατοικείται ακόμα και σήμερα. Η Κάτω Πόλη είναι χτισμένη στην νοτιοανατολική πλευρά του βράχου. Μπαίνοντας στην κεντρική και μοναδική πύλη που διαθέτει η πόλη, νιώθεις πως ο χρόνος έχει παγώσει στη μεσαιωνική αυτή καστροπολιτεία.

Πλακόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά σπίτια που έχουν ανακαινιστεί με κάθε σεβασμό απέναντι στην ιστορία που κρύβει από πίσω της η πόλη, αψίδες και καμάρες είναι μερικά στοιχεία που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό για τον επισκέπτη.

Στο πρώτο στενό αριστερά από την πύλη θα βρούμε το πατρικό σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου ο οποίος γεννήθηκε στην Μονεμβασιά και έχει αφιερώσει στον μαγικό αυτό τόπο πολλούς από τους στίχους των εξαιρετικών ποιημάτων του. Στο ίδιο σημείο υπάρχει επίσης και μια προτομή αφιερωμένη στον ποιητή.

Συνεχίζοντας το δρόμο μας προς το κεντρικό καλντερίμι οδηγούμαστε στην φημισμένη οδό των Βυζαντινών. Στο σημείο αυτό υπάρχουν αρκετά τοπικά μαγαζιά για να αγοράσεις αναμνηστικά δωράκια από την πόλη αλλά και διάφορα τοπικά εδέσματα που σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις μόνο και από την μυρωδιά τους που είναι φανταστική. Ακόμα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες είναι μερικά από τα μαγαζιά που θα συναντήσεις στο κάστρο και πρέπει οπωσδήποτε να κάνες μια μεγάλη στάση.

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία βλέπουμε το παλιό κανόνι με την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Στην εκκλησία υπάρχουν σπάνιες εικόνες με μοναδικά έργα τέχνης με κυριότερη αυτή της Σταύρωσης. Απέναντι βρίσκεται το διατηρητέο κτήριο του 16ου αιώνα όπου παλιά ήταν τζαμί σήμερα όμως στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας.

Σε όποιο σημείο της πόλης και αν σταματήσετε μπορείτε να θαυμάσετε την απίστευτη θέα που σου κόβει την ανάσα. Σε κάθε γωνία μπορείς να συναντήσεις κάτι που θα σε συναρπάσει Τα καλντερίμια και τα στενά της πόλης είναι αμέτρητα και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για περπάτημα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης της Μονεμβασιάς είναι τα αμέτρητα καλντερίμια που διαθέτει που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε ένα προς ένα. Κάθε ένα καλντερίμι κρύβει από πίσω του και ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ωστόσο δεν είναι λίγα και τα σοκάκια που σε οδηγούν σε αδιέξοδο.

Αν επιλέξεις να επισκεφθείς την πόλη επιβάλλεται να ακολουθήσεις μερικά από αυτά τα σοκάκια και όχι όλα σίγουρα τα περισσότερα θα σε οδηγήσουν σε μια πανέμορφη ανθισμένη αυλή, γεμάτη βουκαμβίλιες και μια ξύλινη πόρτα που θα σε περιμένει να την ανοίξεις.

Αν θες να τελειοποιήσεις την επίσκεψη σου στο κάστρο θα πρέπει να ανέβεις μερικά σκαλάκια ακόμα και να ανέβεις στο ψηλότερο σημείο της πόλης και στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που έχει χτιστεί τον 120 αιώνα. Η θέα και η αίσθηση του ότι βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου είναι ένας καλός λόγος για να φτάσεις ως εκεί.

Μέσα στα κλειστά τείχη της πόλης βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες και τις πιο επισκέψιμες καστροπολιτείες της Ελλάδας. Η καστροπολιτεία αποτελεί ένα από τους πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς με μεγάλη ζωντάνια που αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο καθ όλη την διάρκεια του χρόνου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική γεμάτη ρομαντισμό και πλούσια ιστορία.

Στο εσωτερικό του κάστρου θα βρείτε τουλάχιστον 40 ερειπωμένες, βυζαντινές εκκλησίες. Ένας έμπειρος ταξιδιώτης μόλις επισκεφθεί την πόλη, θα παρατηρήσει αμέσως την βενετσιάνικη επιρροή όσον αφορά την διακόσμηση της. Η επιρροή είναι τόση που αποτυπώνεται ακόμα και στις καμινάδες των σπιτιών τα οποία είναι χτισμένα στην ανατολική πλευρά με εξώστες, ώστε να βλέπουν όλα στη θάλασσα.


Το κάστρο είναι αρκετά προστατευμένο άλλωστε στο εσωτερικό του δεν κυκλοφορούν οχήματα. Μια καλή επιλογή είναι αφήσετε το όχημα μας στην Νέα Πόλη και να φτάσετε μέχρι το κάστρο με κάποιο διαθέσιμο λεωφορείο μια και η στάθμευση κοντά στο κάστρο αποφεύγεται λόγω δυσκολιών…

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία

Κάστρο Μονεμβασιάς

Καιρός

33°C
38%
5.02 m/s

Κοντά σε Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

* Οι αποστάσεις μετρούνται σε ευθεία γραμμή. Ο πραγματικός χρόνος μπορεί να διαφέρει.